احیای منابع زیرزمینی با روش‌های نوین

جهان صنعت نیوز، محمدرضا حاتمی روز شنبه از شدت فرونشست زمین در سال‌های اخیر در مناطق پرجمعیتی مانند تهران گفت و در عین حال مهم‌ترین عامل این پدیده را برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی عنوان کرد که موجب اُفت سطح سفره‌های آب و فشردگی لایه‌های خاک می‌شود.

وی به نقش مهم کاهش بارندگی، توسعه شهری بی‌برنامه و نوع زمین‌شناسی منطقه در این فرونشست‌ها اشاره کرد و اظهار داشت: تهران به‌ویژه در مناطق جنوب، جنوب‌غرب و شهریار، شاهد نرخ بالای فرونشست است. بر اساس گزارش سال ۱۴۰۳ سازمان نقشه‌برداری کشور، نرخ فرونشست در برخی نقاط مانند منطقه ۱۸ تا ۳۱ سانتی‌متر در سال افزایش یافته است که بسیار بالاتر از میانگین جهانی (۳ تا ۵ سانتی‌متر) است.

رئیس موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران با استناد به تصاویر ماهواره‌ای و داده‌های InSAR (پایش زمین‌لغزش‌ها با استفاده از روش تداخل‌سنجی راداری) گفت که این مساله حاکی از بیشینه نرخ ۱۴ سانتی‌متر در سال در محدوده شهریار است.

حاتمی به این مطلب هم اشاره کرد که این پدیده موجب ترک‌خوردگی ساختمان‌ها، آسیب به خطوط لوله و مترو می‌شود و برای مقابله با آن، راهکارهایی چون کاهش برداشت آب، اصلاح الگوی کشت، تغذیه مصنوعی سفره‌ها و پایش ماهواره‌ای را پیشنهاد داد.