تعرفه ۵ برابری نسبت به الگو برای مشترکان پرمصرف
عبدالامیر یاقوتی، مدیرکل امور انرژی و مشتریان صنعت برق، گفت: در ماده ۶ قانون مانعزدایی از صنعت ذکر شده است که مصارف مشترکان خانگی برق به صورت پلکانی محاسبه میشود. عملاً روند تقسیم مشترکان بر اساس الگوی مصرف افراد است.
او درباره تقسیمبندی مشترکان گفت: مشترکان در چهار دسته با مصرف زیر الگو و الگو (۲۰۰ کیلوواتساعت در ماه)، یک و نیم برابر الگو، از یک و نیم تا دو و نیم برابر الگو، و بیش از دو و نیم برابر الگو تقسیم میشوند.
یاقوتی در مورد تعرفههای برق توضیح داد: نرخ به صورت پلکانی برای این چهار دسته محاسبه میشود. به طوری که تعرفه دسته اول کاملاً یارانهای محاسبه میشود و رقم آن بسیار پایینتر از نرخ تامین برق و در واقع ۰.۵ برابر نرخ تامین برق است. اما این محاسبات با سایر مشترکان تفاوت دارد و تعرفهها برای دسته دوم، سوم و چهارم بهترتیب یک و نیم برابر، دو و نیم برابر و پنج برابر به ازای مازاد برق مصرفی نسبت به دسته پیشین است.
معیار پرمصرفی بدون توجه به سیاستهای کلان اشتباه است
اگر اقدامات موثری به منظور جبران کمبود برق انجام نشود، با مدیریت مصرف و افزایش تعرفه برق نمیتوان با بحران برق به طور کلی مقابله کرد. در نهایت تنها متضرر این اقدام مردم خواهند بود چراکه اساساً معیار پرمصرف بودن مشترکان اشتباه است. بسیاری از مشترکان به دلیل استفاده از لوازم پرمصرفی که جایگزینی هم برای آنها وجود ندارد جزو پرمصرفها به حساب میآیند!
این موضوع مستقیماً با سیاستهای دولتی نظیر ممنوعیت واردات، افزایش تورم و کاهش قدرت خرید مردم در ارتباط است. ممنوعیت واردات منجر به کاهش عرضه لوازم خانگی کممصرف در بازار شده و از سوی دیگر، قدرت خرید بسیاری از مردم به قدری پایین است که توان جایگزین کردن لوازم خانگی خود را ندارند. پرمصرف شناختن این دسته از مردم به دلیل سیاستهایی که مستقیماً متوجه دولت است، اشتباه است. حال اما عملاً تعرفه برق این دسته از مردم نیز افزایش یافته است.
اگر به چنین متغیرهای کلانی توجه نشود، اقداماتی که به منظور مدیریت مصرف برق در دستور کار قرار دارد، اساساً ناکارا خواهد بود و تنها هزینههای مردم را بیشتر خواهد کرد.